絕代雙驕 – Handsome Siblings (1992)

red queenEvery 18 years, the martial artists’ community will hold a martial arts contest to elect a new leader. Eva Palace’s ruler wins the title and is tasked with eliminating the Ten Villains, who live in the Villains’ Valley, a sanctuary for criminals. Yin Nam-tin (Eva Palace ruler’s husband) believes that the villains are innocent and attempts to stop his wife from killing them. The couple turn against each other and Yin manages to defeat his wife eventually, but becomes paralyzed and mute. Eva accepts a girl called More as her disciple and intends to groom her as her successor. Meanwhile, the Ten Villains accept Yin’s son (Fishy) as their student and plan to “nurture” him into the greatest villain ever. 18 years later, the grown-up Fishy meets More by coincidence and falls in love with her. When he participates in the contest later, he is shocked to discover that Eva is actually his mother, and More is in fact Eva’s student.

wiki/Handsome_Siblings

Handsome Siblings (1992) Adalet birliğinin dövüş sanatlarında üstün liderini seçmek için, her 18 yılda bir 2 Hakim tarafından bir dövüş turnuvası düzenlenir. Turnuvayı kazanan kişiye, daha kudretli olup adaleti daha iyi yerine getirebilmesi için 2 üstün teknikten biri öğretilir; ilki tek kişiyle uygulanan ve uygulayanı “bembeyaz” yapan Yeşim Buz yada, 2 kişi ile uygulanan, ve uygulayanlar arasında mutlaka derin bir ilişki olması lazım gelen Çifte Kılıçlar.

Bu 18 senelik dönemin yeni Lideri Prenses Eva (Sharla Cheung Man) seçilmiştir. ve ilk iş olarak yardım parasını çaldıkları düşünülen 10 eşkiyanın peşine düşer. Yalnız Prensesin kocası ve usta silahşör Yin (Michael Miu Kiu-Wai), Prensesten kendisi ve oğlu hatırına arkadaşlarını bağışlamasını ister. Elbette Prenses bunu kabul etmez, ve ölümüne bir kapışma sonucu, Yin görüntüde Prensesi alt ederek, dostlarını kurtarmış olur. Prenseste kocası ve oğlunu orda terk edip, 18 yıl sonra başka birisini peşlerine göndereceğini söyleyerek ayrılır. Yalnız Yin düello sonucu çok ağır yaralanır ve komaya girer. Kurtardığı eşkiyalar ona olan hayat borçlarını ödeyebilmek için, bebek yaştaki oğlunu yetiştirmeye karar verirler. Bu arada Prenseste, 10 bin bebek aday arasından en sağlıklı ve güzel olan kız bebeğini seçerek, bir sonraki adalet birliği lideri olarak yetiştirmeye başlar…. Aradan 18 sene geçer. Yin’in oğlu Küçük Balık (Andy Lau), Eşkiyalar tarafından eğitilmiş kurnaz ama bıçkın bir delikanlı olmuşken, Prensesinde evlatlık aldığı kız Hua Mouche (Brigitte Lin) ise tam bir erkek gibi yetiştirilerek, ideal bir lider yaratılmaya çalışılmıştır. Birbirlerinden habersiz büyüyüp yetişen bu bir nevi üvey kardeşler, yaklaşan yeni liderlik turnuvasında birbirlerine aşık olmaya başlayacak ve turnuvanın kaderini kökünden değiştireceklerdir.

1979 yılında çevrilen The Proud Twins (1979)‘in dayandığı romanın (* romanın kısa açıklaması en altta) yeniden çekimi olan bu film, Wuxia ve Komedi harmanını eğlenceli bir şekilde harmanlıyor. Zaten 90’larda çekilen neredeyse hemen her yeni dalga wuxia filmi, komedi filmi sayılırdı :P. Bu sefer 23 Nisan kıyağına bu filmi sizlere sunar, iyi seyirler dilerim !

* Bu filmi Türkçe altyazılı izlemek için; vk.com/yuanshangli Handsome Siblings (1992) - BA

 * Eğer bu blog’un sadık takipçilerindenseniz, Gu Long’u mutlaka biliyor olmalısınız. Duygusal Silahşör, Chu Liu Hsiang, Dedektif Lu Xiaofeng ve Yeşim kaplan gibi bir çok filme konu olan wuxia romanlarının ünlü yazarıdır. Bu ve The Proud Twins (1979) filmi ise onun en popüler romanlarından biri olan Juedai Shuangjiao‘dan uyarlanır. Orjinal hikayede, birbirlerinden ayrı büyütülmüş ikiz erkek kardeşlerin yetişkinliklerinde tekrar bir araya gelip, yaşadıkları maceralar konu edilir (O Nedenle Türkçe’ye isimini Bahtsız Kardeşler diye çevirdim. Gerçi hayatlarının ilk yılları bahtsız geçiyor sonra bahtları açılıyor :P). 1979’daki The Proud Twins versiyonu orjinal romana daha sadık kalmıştır; erkek kardeşlerden biri azılı suçlular tarafından yetiştirilip, büyüdüğünden yakışıklı ama usta bir suçluya dönüşür. Diğeri ise içinde sadece kadınların olduğu bir sarayda beyefendi gibi yetiştirilir, ve büyüdüğünde oldukça yakışıklı ama kardeşine nazaran daha feminen bir  tarzı olur. Her iki erkek kardeşte oldukça yakışıklı tasvir edildiğinden, romanın ingilizce isimlerinden biri de zaten Handsome Siblings (Yakışıklı Biraderler)‘dir.

Fakat romanın 1992 uyarlaması olan bu filmde, ayrıntılar önemli ölçüde değişiyor. Bir kere ortada ikiz falan yok. Asıl bebek, suçlular tarafından yetiştirilirken, Prenses ise bir kız bebek evlatlık alıp ideallerine göre erkek gibi yetiştirmeye başlıyor. Bir bakıma üvey kardeş olsalar da, birbirlerinden ayrı büyüdükleri için ve aslında aralarında kan bağı olmadığından, karşılaştıklarında birbirlerine aşık olmalarında ahlaki bir rahatsızlık olmuyor. Ben iki versiyonu da böylelikle sunmuş oluyorum. Seçim sizin !

Leave a comment