Chu Liu Hsiang

Chu Liu Hsiang, Gu Long’un wuxia roman serilerinden bir baş kahramanın adıdır. Lakabı Hırsız Ustasıdır; en sıkı korunan zorlu yerlere çok sessizce girip, hiç fark ettirmeden, istediği şeyi çalıp çıkabilir. Ama hırsızlığı kişisel tatmin yada servet için yapmaz. Hep zenginler çalıp, çaldığı servetin büyük kısmını fakirlere ve düşkünlere bağışlar. Oldukça zeki, iyi gözlemci, nazik ve sevecendir. İsminin tam anlamı, “LiuHsiang” ; hiç kaybolmayan güzel koku yada parfüm anlamındadır.

Dövüş Sanatı; Romanda, Chu Liu Hsiang’in dövüş sanatları yeteneği benzersiz olarak tarif edilir. Oldukça usta dövüşür, her türlü silahıda ustaca kullanabilir. Süs olarak taşıdığı yelpazesini sadece savunma amaçlı kullanır. Hırsızlıkda usta olmasını sağlayan hafiflik tekniğinde oldukça iyidir. Ama çözmeye çalıştığı gizemli vakaları, dövüş yeteneği ve kaba güçten çok, zekası ve tecrübesi yardımı ile çözer, ve kendisinden çok daha güçlü rakipleri bile yenebilir. Romanda, Chu Liu Hsiang’in dövüşmeyi nasıl öğrendiği ve ustasının kim olduğundan bahsedilmez.

Görünüşü; Chu’nun yaşı ne romanda ne de filmde belirtilmez, ama 30’lu yaşlarda oldukça  yakışıklı bir erkek görünümde portrelenir. Karakteristik ve oldukça şık bir giyim tarzı vardır. Bir çok filmde sunulduğu gibi, parlak turuncu elbise üzerine mat siyah hafif bir kaftan giyer, ayrıca elbisesini parlak zincirlerle süsler. Ama bazı film ve dizilerinde bundan daha farklı ama şıklığından taviz vermeyecek elbiselerle de görülebilir.

Hayatı; Chu, kendine ait güzel döşenmiş yüzen bir yatta ikamet eder, burayı kendi karargahı olarak kullanır, ve bir çok gizemli suç vakasını çözer. Kendini Dövüş dünyasındaki haksızlıkları ve kötülükleri durdurmaya adamıştır. Yanında, bebeklerim dediği ve öğrencisi olarak saydığı 3 kadınla yaşar. Daha evvel zorlu ve acıklı bir hayatları olmuş olan bu kadınlar, çocukluklarında beri Chu’nun yanındadırlar. İlk Kadın, Su Rongrong, kibar ve anlayışlıdır, ve kılık değiştirmede uzmandır. İkinci, Li Hongxiu, çok bilgili ve güçlü bir hafızası vardır, neredeyse dövüş dünyasında olan biten herşeyden haberdardır. Üçüncü kadın, Song Tian, ise sadece çok iyi yemek pişirir, ama üçü arasından en yaramaz ve güzel olanıdır. Chu bu kadınlardan başka, maceraları sırasında bir çok güzel ve zorlu kadınlada karşılaşır, hatta bir tanesi ile sonunda evlenir.

Çevresi; Chu’nun çok geniş bir arkadaş çevresi vardır. Onlarla sık sık buluşup, içki içmeyi ve sohbet etmeyi çok sever. Ayrıca dahil olduğu bir çok gizemli vakayı onlarn yardımı ile çözer. Aralarında; en usta dövüşçülerden ve daha sonra Chu’ya hasım olacak Keşiş Wuhua, Soğuk ve merhametsiz görünen ama prensiplerine sonuna kadar bağlı zorlu suikastçi Yi Tien Hung,  gibi bir çok usta dövüşçü ve silahşör vardır.

Şimdiyse,  Chor Yuen yönetmenliğinde ve Chu Liu Hsiang rolünde Ti Lung‘un olduğu, en bilinen ve sevilen 3 retro Chu Liu Hsiang filimi sunacağım. Altyazılar video çubuğundaki CC’dir.

İlk Filimde (Clans of Intrigue (1977)), Büyülü su sarayının suyunu çalmakla suçlanan Chu Liu Hsiang, esas hırsız bulmak için giriştiği macerada çok daha eski ve derin bir entrikayı açığa çıkarması konu edilir. Keşiş Wuhua rolünde Yueh Hua‘nın ve havalı suikastçi Yi Tien Hung’un rolunde Ling Yun olduğu, gayet sürükleyici ve lezzetli bir detektiflik hikayesidir.

İkinci filmde (Legend of the Bat (1978)), ilk filmin macerasından hemen sonra başlar. Evvelki filmde gayet iyi ve tezat bir ikili oluşturan Chu Liu Hsiang (Ti Lung) ve Yi Tien Hung (Ling Yun), bu sefer yarasa adasının gizemini çözmeye girişirler. Ayrıca süpriz isim Derek Yee ‘de filme renk katar. Gene keyfine doyulmaz bir dedektiflik macera filmi.

Üçüncü Film (Ghostly Village (1982)) ise,  iki filmden çok sonraki bir zamanda geçer. Chu Liu Hsiang, 8’inci Prensin Generali olmuştur, ve generale suikast düzenlemek isteyen kanunsuzların yaşadığı “Hayaletli Köyü” soruşturmak için görevlendirilir. Amacı elebaşı “Yaşlı Şahin” in gerçek kimliğini ortaya çıkarıp, bu suç çetesini tarihe gömmektir. Bu sefer tuhaf dilenci kılığında Lo Lieh‘de bu macerada Ti Lung’a eşlik eder. Gene binbir yanar döner olay ve entrika ile macera dolu leziz bir detektiflik filmi……..

Leave a comment