笑傲江湖II東方不敗 – Swordsman 2 – Yeni Şafak (1992)

Swordsman 2 (1991) - JL BL

With an entirely new set of actors, this movie continues the story from Swordsman (1990). … a talented swordsman, who, along with fellow students and Kiddo, find themselves embroiled in a country-wide political/clan war with the Highlander clan in the forefront of the battle. The plot takes a twist as Jet finds himself attracted to the leader of the Highlander clan, known as Invincible Asia, who possesses supernatural power bestowed by The Sacred Scroll. …

Swordsman 2 (1991)

Son bıraktığımızda (bkz. Swordsman 1), Herkesin peşinden koşturduğu kutsal kitap kayıplara karışmış, ve ayrıca Wah Okulunun Ustası bizzat kendi öğrencilerine ihanet etmesi üzerine okul tamamen darma-duman olmuş, ve okulun tüm öğrencileri etrafa dağılmıştı. Önceki maceranın kahramanı ve bu dağılmış okulun öğrencilerden biri olan Ling Wu (bu sefer Jet Li tarafından canlandırılır) ve sadık yoldaşı Afacanla beraber eski okul arkadaşlarına katılıp dövüş dünyasından ayrılmaya karar verirlerken, bu sefer kendilerini başka bir maceranın içinde bulacaklardır ….

Japon’yada iç karışıklık oluyordur, ve bazı Japon Muhalif klanları Çin kıyılarına gelip ordaki yerel kuvvetlerle güçlerini birleştirmeye başlamışlardır. Bölge böyle bir siyasi karışıklık içindeyken, Güneş-Ay Klanından Şafak (Brigitte Lin) adında biri başkaldırır; klanın eski lideri Wu’yu hapseder ve bir şekilde kayıp Kutsal Kitab‘ı ve kudretini elde ederek kendi krallığını kurmaya karar verir. Fakat Güneş-Ay klanının diğer üyeleri Şafak’ın bu bencilce hırslarını onaylamamaktadır, ve sonunda Ling Wu’dan yardım isterler. Kahramanımız başta bu işe karışmakta isteksiz davransa da, sonunda işin ciddiyetini anlar ve Kutsal Kitabın etkisiyle “Değişime” uğrayan Şafak’la yüzleşmeye karar verir. (daha fazla detay ve spoiler için, en altta ki karakter rehberine bakabilirsiniz).

* Bu filmi Türkçe Altyazılı izlemek için; vk.com/yuanshangli

90’ların başında patlak veren ünlü Silahşör üçlemesinin 2. ayağını tanıtmaktayım. Diğer filmlere aşağıdan ulaşılabilir;

* Gene belirtmiş olayım, bu üçlemedeki 3 filmin altyazısını tamamen baştan hazırladım; Zira ilk filmin hiç altyazısı yoktu zaten, 2. filmin ise ama aşırı derece kötü çevrilmiş bir altyazısı vardı ve ağır bir restorasyondan geçirerek düzeltebildim, 3. filmin ise aslında Türkçe dublajı vardı ama nedense dublajlı halini bulamadım ve o nedenle ona da baştan bir altyazı yaptım. Kısacası tüm altyazıları yeni baştan hazırlayarak , yukardaki gibi daha uygun Türkçe isimler verdim…. Son olarak üçlemede ilerleyen hikayeyi daha iyi takip edebilmeniz açısından hazırladığım Karakter rehberi aşağıdaki gibidir.

blin

 Karakter Rehberi (biraz Spoiler var !!!);

Ling Wu Chung; Önceki maceranın kahramanı bu sefer başka bir maceraya atılıyor, ve Şafak adlı bir tiranın dünyayı ele geçirmesine engel oluyor…. Wah okulu o talihsiz olaydan sonra kapanınca (bkz. Swordsman 1), kendisini iyice içkiye veren Ling Wu, bu macerası sırasında tam da onun gibi sıkı içici bir kadınla tanışır ve ona aşık olmaya başlar. İşin tuhafı o esrarengiz kadında sanki ona aşık olmaya başlıyordur. İlişkileri bir şekilde derinleşmeye başlarken, Ling Wu, bu sefer başka bir olayla yeniden sarsılır; Şafak, onun tüm eski dostlarını öldürmüştür. Artık intikam almaktan başka çaresi kalmayan Ling Wu, Şafak’la yüzleştiğinde başka bir sarsıcı gerçekle daha karşılaşır; Herkese korku salan o acımasız Şafak, gerçekte aşık olduğu kadındır.

Şafak; Aslında dövüş sanatlarında yetenekli ve yakışıklı bir erkek olan Şafak, Güneş-Ay klanının önde gelenlerinden biri iken, bir gün Şef Wu ile birlikte atıldığı bir macerada, bir şekilde Kutsal Kitabı elde ederler. Kitabın gücünü derhal çakozlayan bu anti-kahramanımız, onu gizlice çalışıp gücün doruklarına çıkınca, Şef Wu’yu alaşağı edip hapseder ve Güneş-Ay Klanının Başına geçer. Japonya’dan gelen güçle de gücüne güç katan Şafak, kendisine Yenilmez Asya adını takarak büyük bir imparatorluk kurmaya kalkar. Yalnız ona büyük güçler bahşeden Kutsal Kitabın, ilginç bir yan etkisi vardır; Şafak yavaş yavaş kadına dönüşmeye başlıyordur. Ve bu dönüşüm ona ve Ling Wu’ya gerçekten çok dramatik anlar yaşatacaktır.

Afacan; Gene önceki maceradan tanıdığımız Ling Wu’nun sadık yoldaşıdır. Bu macerada çok fazla bir ağırlığı olmasa da, komiklik unsuru katıp, Ling Wu’ya bol bol yardımcılık yapar. Ayrıca o da Ling Wu’ya içten içe yanık gibidir, ama bunu çok da fazla belli etmez. En son finalde, Li Wu ile Japon’ya ya iltica etmek zorunda kalacaklardır

Ying; Eski maceradan tanıdığımız, Güneş-Ay klanının önde gelenlerinden biri ve Eski Şef Wu’nun kızıdır. Şafak babasını hapsedip Klanın Kontrolünü ele geçirince, kendisine sadık kalanlarla birlikte kaçak hayatı sürmeye başlar ve Ling Wu’un ona yardım etmesini bekler. Ayrıca Ling Wu’ya da boş olmayan Ying, babasının hırsları yüzünden aralarında ki aşkı geliştiremez, ve ilelebet ayrılmak zorunda kalırlar.

Mavi Anka; Ying’in sadık hizmetkarı ve yoldaşı. Hatırlatalım, Yılanlarla savaşıyordu. Ama ne yazık ki bu maceranın sonunu göremedi !

Zen; Güneş Ay Klanının idealist ve sadık üyesi, ve eski Şef Wu’nun sadık takipçisidir. Şafak, Şef Wu’yu gizli bir yere hapsedince, onu bulmak uğruna sesini ve yüzünü deforme bile etmiştir. Amacı ilahi adaletin sağlanmasıdır ama Wu tekrar başa geçip Şafak’tan daha beter bir tiran olunca, biraz hayal kırıklığına uğrar.

Wu; Şafak tarafından alaşağı edilmeden önce Güneş Ay Klanının Şefiydi. Şafak’ın onu alaşağı etmesi üzerine feci şekilde onuru kırılır, ve Ling Wu onu hapishaneden kurtardıktan sonra, sabırsızca intikam almaya koyulur; yalnız Ling Wu’nun kendisine yardım etmek istememesine çok sinirlenecektir. Fakat daha sonra olaylar geliştikçe, Ling Wu ‘da oyuna katılmak zorunda kalır ve böylece Wu ona, daha evvelden Şafakla beraber çaldıkları Kutsal Kitabın bir kopyasını gösterir; Kitaba göre Kung Fu’da en üst seviyeye ulaşmak için kişinin kendi erkekliğini kesmesi gerekiyordur (Aynı teori The Inheritor of Kung Fu (1981) ‘de de vardı). Wu, Şafak’ın artık erkek olmadığını anlayınca onu bu yönden aşağılamak ister, ama ve lakin Şafak’ın kadına dönüşmekten bir rahatsızlığı yok gibidir.

Cici; Şafak’ın erkek olduğu dönemlerde edindiği metresidir. Ama sonradan anlaşılır ki, dekoratif nedenler dışında CiCi’yi yanında tutmasının sebebi, Kutsal Kitabı Cici’nin elbisesinde saklamak istemesidir. Şafak, evvelden Kutsal Kitabı elde eder etmez, kitabın tüm metnini, kendi özel nakışçılık yeteneği ile bir kadın elbisesinin içine nakışla işler; ve böylelikle kitabın içeriğini emniyete aldıktan sonra orjinalinin düşman eline geçmesini önlemek için derhal yok eder (gerçi kitabın başka bir kopyası Wu tarafından da saklanıyordur, ama o kopya da daha sonra yok edilir; zira Wu’ya göre erkek kalmayacaksa, en güçlü olmanın bir anlamı yoktur !). Ayrıca bundan başka Şafak, gene Cici’yi kullanarak Ling Wu’ya kendisiyle yatmış gibi kandırır ve Böylece Ling Wu’un kendisini hiç unutmamasını sağlar ….

Leave a comment