三國志見龍卸甲 – Three Kingdoms: Resurrection of the Dragon (2008)

3 KingDom - Andy Lau

M.S 220-280, Çinin 3 Karallık dönemindeyiz. Dönemin 3 güçlü ülkesi bölgenin mutlak hakimiyetini kazanmak uğruna senelerdir savaş içindedir.  Zhao Zilong (Andy Lau) adında saf ama idealist bir genç, bir gün tüm bu savaşların barış getireceğini umarak orduya yazılır. En alt rütbeden başladığı askerlik kariyerinde, gösterdiği inanılmaz cesaret ve kahramanlıklar sayesinde çabucak herkesin gözüne girmeyi başarır. Ama onun yıldızını en çok parlatacak olay, Kralın bebek yaştaki oğlunu çok kalabalık bir düşman ordusundan tek başına kurtarabilmesi olacaktır. Bu öyle bir başarıdır ki Düşman ordusunun Kralı olan Cao Cao, tek bir askeri bile yenemediği için kendini hayat boyu aşağılanmış hissedecektir. Ama Cao Cao’nun tam anlayamadığı şey, Zhao Zilong’un kesinlikle sıradan bir asker olmadığıdır. Kralın bebeğini kurtardıktan sonra, şanı ve rütbesi gittikçe artan Zilong, sonunda ünlü 5 Kaplan generalinden biri olacak ve yaşlanana kadar, gene bir gün tüm bu savaşların biteceğini umarak, yılmadan asalet içinde savaşmaya devam edecektir.

Seneler geçer, 70 küsur yaşına geldiğinde, 5 kaplan generalinden geriye bir tek kendisi kalır ve şu anda Krallığın en kıdemli ve saygı duyulan Generali o olmuştur. Ama ne yazık ki, savaşlar hala tüm hızıyla sürmektedir, ve üstüne üstlük seneler önce büyük bir hezimete uğrattığı Cao Cao’nun kızı Cao Ying (Maggie Q) intikam için onun peşindedir, hem de neye mal olursa olsun. İhtiyar Zhao Zilang tüm bu badireleri en az hasarla nasıl atlatacağını düşünürken, orduya yazıldığı ilk günden beri dost bildiği ahbabı Luo Pingan (Sammo Hung), itiraflarıyla süpriz yaparak durumu iyice dramatize eder. Yinede ne olursa olsun, Luo Pingan ile helalleşen Zhao Zilang, kendisine yakışır bir şekilde askerlikten emekli olur; Düşman ordusuna karşı tek başına saldırıya geçer !

3 Karallık döneminde yaşamış general Zhao Zilang, Çin’in bir çok edebiyat eserine (Hatta bilgisayar oyunlarına bile) ağırlık bir şekilde konu olmuş tarihsel bir karakterdir. Bazı kaynaklar, hayatının ve kahramanlıklarının büyük ölçüde dramatize edilip abartıldığını yazsa da, Kurgusal perpektiften Zhao Zilang adı altında yaratılan bu idealize ve mükemmel kahraman tipi oldukça ilgi çekicidir. Edebiyatta, Zhao Zilang daima cesur, sadık, ve en aşılması imkansız olaylardan bile tek başına kurtulmayı başarabilen bir karakter olarak tasvir edilir. Yani tam bir Wuxia kahramanıdır. Popüler ve yakışıklı Çin’li aktör Andy Lau‘nın, 20’den 70’şine Zhao Zilang’i başarıyla canlandırdığı bu filmi kaçırmamanızı öneririm. Aratırsanız her yerde bulabilirsiniz ! (mesela Türkçe dublajlı bir kopyası burada) Bu arada neredeyse atlayacaktım; filmdeki bir diğer süpriz ise, 5 kaplan generallerinden biri olan (imza kılıcı GuanDao‘yu idi) Guan Yu‘yu Ti Lung tarafından canlandırılmasıdır. Ama itiraf etmek gerekir ki zaman kimseye acımıyor, maalesef.

Kaynak; en.wikipedia.org/wiki/Three_Kingdoms:_Resurrection_of_the_Dragon

Resurrection of the Dragon

Leave a comment