螳螂 – Deadly Mantis (1978)

A very talanted official Wei Feng (David Chiang), the son of another imperial official, is sent  to investigate the Tien family who are suspected of being in a rebellious league against to Emperor. But to make him more serious in his mission, Emperor threaten him to punish his family, if he don’t do his jop in specific time span. So then, Wei immediately goes to Tien Family’s village and disguised as a scholar to try to leak into amongst them. Tien Family, whose every members are very expert in martial arts, is the most powerful and cautious clan in their territory, and also Master Tien (Lau Kar-Wing) is the most tough one in this clan. But our hero, somehow, is accepted into the Tien’s home as a private tutor to Gi Gi (Cecilia Wong Hang-Sau), the beautiful granddaughter of the family. During the time in Tien House, Wei not only soon finds out some important information, that can be against to Tien Family, but also he gradually close the Gi Gi, and finally he’s forced to marry her by Elder ones. But Wei also must go to Emperor to raport the case, to save his familiy. Therefore, he asks for permission for leaving Tien House, supposedly he goes to visit his family. But Master Tien strictly refuse this. So then, Wei and Gi Gi decide to escape to gether, but for this; they must pass a martial series that they’d duel every family member. Finally they come up againts to Master Tien after bunch of duel. But everything in this last duel goes wrong. Wei lose both the information and his wife with his mother-in-law together; and he could hardly escape from Tien House to save his life. After this stage, he come across a mantis while he is in his anger mode in a forest, and eventually develops a new fighting style inspired by it, go back to Tien’s mansion, and challenge everyone including Master Tien, all alone….. An action-packed adventure by director Liu Chia-Liang. Have Fun, if you decide to watch it ! ^_^

Bir imparatorluk memurunun oğlu olan yetnekli ve dövüş sanatlarında usta Wei Feng (David Chiang), İmparator tarafından, asi oldukları düşünülen Tien Ailesini soruşturması ve onlardan önemli bir istihbarat alması için görevlendirilir. Yalnız imparator, Wei Feng‘in görevinden kaytarmasını önlemek için, görevini belli bir süre içinde tamamlamasını aksi taktirde annesi ve babasını cezalandıracağını söyler. Bu nedenle işini olabildiğince ciddiye alan kahramanımız, hemen kılık değiştirip Aile’nin yaşadığı bölgeye gider, ve bir şekilde ailenin küçük kızı Gi Gi‘nin (Cecilia Wong Hang-Sau) yeni öğretmeni olarak Tien ailesinin içine sızar. Tien Ailesi 7’den 70’e her üyesi dövüş sanatlarında ustalık derecesinde olan, bölgenin en güçlü klanıdır. Ayrıca Gi Gi ‘nin büyük babası Tien Efendi (Lau Kar-Wing) ise aralarında en ustası ve oldukça tedbirli bir ağır abidir. Kahramanımız bu aile ile birlikte yaşadığı süre zarfından, bir yandan onlardan bilgi sızdırmaya çalışırken bir yandan da ister istemez Gi Gi ile yakınlaşır ve sonunda “aile baskısı” ile evlenmek zorunda kalırlar. Neyse ki düğünden sonra, aradığı bilgiyi bulan kahramanımız, kendi ailesinin ziyaret ediyor mazareti ile aileden ayrılıp imparatora rapor vermek ister, ama aşırı tedibirli ve şüpheci Tien Efendi onun ayrılmasına asla izin vermez. Bunu üzerine Gi Gi‘yi de ikna eden Wei Feng, birlikte hazırlık yapıp kaçmaya karar verirler. Kaçarlarken her aşamada başka bir aile üyesiyle karşılaşacakları bir dövüş serisini geçmek zorunda olan kahramanlarımız, en sonunda Tien Efendi ile karşılaşırlar. Ama işler son düelloda oldukça ters gider; Wei Feng hem imparatora götüreceği bilgiyi kaptırır, hemde karısı ve kaynanasını bu uğurda kaybeder. Tien malikanesinden zor bela kaçıp canını kurtaran kahramanımız, battığı bu batağa lanet ederken, kaderin bir cilvesi, çalılıklarda bir peygamber-devesine rastlar. Ondan ilham alarak yeni bir dövüş stili geliştiren Wei Feng, Tien malikanesine geri dönüp, Tien efendi de dahil herkese tek başına meydan okuyarak yenilgisini ikinci raunda telafi edecektir. Liu Chia-Liang‘den aksiyon dolu bir macera.

* Bu filmi Türkçe altyazılı olarak izlemek için ; vk.com/yuanshangli

One thought on “螳螂 – Deadly Mantis (1978)

  1. i love your blog, don’t find many that are so clear, it is nice to see that someone really understands. i really enjoyed reading this. thanks for the post.

Leave a comment