Wu Song – 武松

Chibi Wu Sung

Wu Song, “Hacı (Pilgrim)” ve “Kaplan Katili (Tiger Killer)” gibi lakabları olan, Çin Edebiyatının en iyi 4 klasiğinden “Su Kenarı (Water Margin)” romanın hayali karakterlerinden biridir. Romanda, 108 Liangshan kahramanının 36 ilahi ruhundan 14. cüsü sayılır. Efsaneye göre, usta dövüş sanatçısı Zhou Tong’un öğrencisiymiş. Kendisi Qinghe eyaletindendir; bugünkü çinde; Dongping eyaleti, Tai’an, Shandong.

Romanda ve filmlerinde, oldukça yakışıklı , kaslı ve insanlara heybetli bir görüntü sergileyen biri olarak tasvir edilir. Karakteri ise haksızlığa ve saygısızlığa tahammülü olmayan, kötülüklere karşı her an mücadeleci ve delikanlı bir yapıdadır. Çok ağır içicidir, normal bir insanın içebileceğinden çok daha fazla alkolü su gibi içer ama kolay sarhoş olmaz. Ama bir kere sarhoş olduğunda çevresine zarar verebilir; bir keresinde sarhoş olduğunda, sarhoş yumruğu ile yanlışlıkla birinin ölümüne sebep olmuştur. Bu olaydan sonra Chai Jin bölgesine kaçmak zorunda kalmış orda Song Jiang (Water Margin Romanından kıdemi yüksek başka bir karakter) ile tanışıp can kardeş olmuşlardır. Daha sonra Liangshan kahramanları çetesine katılır.

Wu Sung’un hayatında 3 önemli dönüm noktası vardır;

İlk ikisi birinci filme (Tiger Killer) konu olan, bir kaplanı öldürmesi ve hain bir entrika yüzünden öldürülen abisinin öcünü almasıdır.  Wu sung (Ti Lung) daha genç bir delikanlı iken, ormandan evine giden yolda şans eseri rastladığı bir kaplanı öldürmesi ile halk arasında üne kavuşur. Artık ona herkes “Tiger Killer- Kaplan Katili” demektedir. Bölge yönetimi, halkın sevgi ve saygısını kazanan bu güçlü delikanlıdan faydalanmak ister, ve onu baş polis  memuru yaparlar (bir tür güvenlik birliğinin başı olur). Wu Sung artık hükmet adına çalışan bir memur olmuştur, ve kendisinin tam bir görüntü tezatı olan abisinin yanında yaşamaktadır. Abisi ise kaderin bir cilvesi olarak trajik bir geçmişi olan kötü bir kadınla zorla evlendirilmiştir. Wu Sung, kadının abisine zarar vereceğini sezse bile önceleri elinden bir şey gelemez, ama kadın çok fazla ileri gidip yasak aşkı ile birlikte abisini öldürünce, artık bir şey yapmadan duramaz. Bu cinayeti kadına ve yasak aşkına ödetir.

Tatlı Orman’da (Delightful Forest); Abisinin öcünü aldıktan sonra, adalete kendisi teslim olur ve kolluk kuvvetlerince hapishaneye götürülür. Hapishanede kendisine sunulan cazip teklif üzerine Tatlı Orman denilen bir kasabayı kabadayılardan temizler, ama sonra kendisinden korkan yerel yönetim tarafından tuzak kurulup gene hapishaneye gönderilir. Orda daha önceki yaşamanından tanıdık kişilerden yardım görüp, kaçması sağlanıyor ve kendisine tuzak kuranlardan öcünü oldukça kanlı bir şekilde alıyor. Hayatındaki bu sonuncu dönüm noktası ile, artık tam anlamıyla bir kanunsuza dönüşmüş olur ve daha sonraki maceralara yelken açar; Water Margin ve All Man are Brothers

Leave a comment