Kara Büyü – Black Magic I – II

A very entertaining and makes high (:P) retro-horror movies. Their plot and aesthetic a little evoke to some horor themed comics (asif italian style I think). In short, they are kind of things that genre funs can like. Although they were named as Black Magic I and II, and also director and cast are all nearly same, their plot totally different each other. Director is Ho Meng Hua, who also directed some wuxia movies I like, and Ti Lung, who is my favorite wuxia actor, is in the leading role in both movies. Please see Black Magic I and II in below. Note; Youtube banned the movies, so I can’t present them, but you can find in net and anywhere (market or others) very easily.

Black Magic I (1975)

A magician, Shan Chien Mi, (Ku Feng) makes money by charging people to cast love spells on the objects of their affection. Liang Chia Chieh (Lo Lieh), who heard some rumors about that magician, thinks that he may buy a love spell to get the sexy millionaire boss Luo Yin (Ni Tien) and her money, of course. But, Luo Yin desperatly fall in love a construction worker Xu Nuo (Ti Lung), who is the object of desire for this sexy millionaire boss; however, despite the obvious attractions (horny woman hot for his body and bags of cash into the bargain), Xu Nuo remains faithful to his fiancé, teacher Quming (Lily Li)—at least until evil sorcerer Shan Chien Mi prepare a love potion. But some complications certainly and eventually arise when he decides that he wants the sexy millionaire‘s bride for himself. 

Gerçekten çok eğlenerek seyrettiğim Hong Kong yapımı retro-korku film serisi. Konu ve estetik bakımından ülkemizde bir zamanlar yayınlanan “Korku” isimli  (sanırım italyan) çizgi romanlarını andırıyor. Türün sevenlerinin beğenebileceği bir yapım kısacası. Her ne kadar filmler I ve II diye sıralansada, konu bakımından 2 bağımsız hikaye anlatılmaktadır. Yönetmeni, bir kaç beğendiğim wuxia filmi yönetmiş Ho Meng Hua ve her iki filmde başrolde favori aktörüm olan Ti Lung oynamaktadır. Aşağıda konuları özetliyorum !

Shan Chien Mi, (Ku Feng) adında biri aşk büyüleri yaparak yolunu bulmuş bir büyücüdür. Bu büyücünün ününü işiten Liang Chia Chieh (Lo Lieh), ondan bir aşk büyüsü satın alarak seksi bir milyoner dul olan Luo Yin (Ni Tien)’ı baştan çıkarıp, kısa yolda zengin olma hayalleri kurar. Fakat ilginçtir, milyoner dulumuz zaten Xu Nuo (Ti Lung) adında bir mühendise abayı yakmıştır bile. Yalnız seksi milyoner dulumuz ne kadar seksi olursa olsun, Xu Nuo hep nişanlısı Quming (Lily Li)’ye sadık kalan bir aşıktır. Ama onun bu müthiş sadakati, kötü büyücü Shan Chien Mi’nin büyüleri coşana kadar sürebilecektir. Ayrıca büyücünün dul milyoneri kendisine gelin yapmak istemesi ise işi iyice rayından çıkaracaktır.

♥ ♥ ♥

Black Magic II (1976)

Doctors dealing with patients noticed something weird going on, such as zombies with spikes in their heads and when removed, they melt down, patients vomiting up worms, spontaneous combustions, exploding bodies, demon fetuses and the disappearance of women. A male-witch, Black Magican, (Lo Lieh) is responsible for all these calamities going on, but no other doctors believe this, until someone must go out there and stop him and prove that he caused all the gory, bizarre crisises (imdb.com/plotsummary). But this move cost them very expensive; their life is now in danger. Fortunately, a White Magican (Yeung Chi-Hing) comes just in time and broke latest spell of Black Magican, and take as a successor one of these doctors, who’s Qi Zhong Ping (Ti Lung), to stop the evil magician forever. In the end, the final battle between new White Magican (Ti Lung) and old Black Magican (Lo Lieh) would end up very fiery.

Ne olduğu bilimsel olarak anlaşılamayan ama insanları iğrenç bir şekilde çürütüp zombilere çeviren bir hastalıkla karşılaşılır. Doktor Shi Zhen Sheng (Lam Wai-Tiu) bunun sebebinin kara büyü olabileceğinden şüphelenir ve konsütasyon için doktor arkadaşları Qi Zhong Ping (Ti Lung) ve Li Cui Ling (Tanny Tien Ni)’i çağırır. Gerçekten de, bu hastalığın sebebi usta bir kara büyücü olan Kang Cong (Lo Lieh)’tir. Kang Cong bu kara büyücülük işini iyice geliştirmiş, büyülerini satarak büyük paralar kazanacak duruma gelmiştir. Ama onun esas uzmanlık alanı, ona sorun çıkaranları zombiye çevirip kendisine köleye etmektir. Başta misafir Doktorlarımız bu büyü olayına pek inanmasalar da, daha sonra gelişecek bir sürü olağan üstü olay ve ölümlerle inanmak zorunda kalırlar. Sonunda ise, bir beyaz büyücü (Yeung Chi-Hing) yetişir, ve kahraman doktorumuz Qi Zhong Ping’i kendi halefi olarak atayarak bu kötü kara büyücünün son büyüsünü engeller. Yalnız tüm bu kötü büyüleri durdurmak için, kara büyücünün kendisinin engellenmesi gerekmektedir. Buda finalde ki, yeni beyaz büyücümüz (Ti Lung) ile tecrübeli kara büyücünün kapışmasıyla son bulacaktır. Diğer bir tanıtım yazısı için tersninja; kara-buyu-jiang-tou-black-magic….

* Bu filmleri Türkçe altyazılı izlemek isterseniz; Kara Büyü 1 ve Kara Büyü 2

Leave a comment