Wuxia Edebiyatındaki SüperGüçler

* For English ….

Geçen haftalarda Kung Fu başlığında bahsettiğim gibi, Wuxia Edebiyatında ki tüm yetenek ve beceriler sabırla çalışılarak kazanılmaktadır. Buna süpergüçler de dahildir. Peki nedir bu süper güçler; aslında aklınıza hayalinize gelebilecek hemen her çeşitte güç olabilir bu, yada daha kolaya kaçmak için, X-men güçlerini yada süperman’i canlandırın kafanızda. Ama elbette, batı kaynaklı çizgi romanlardan çok daha farklı bir tarz ağır basmaktadır Wuxia’da.

evoAma bu Wuxia’daki süper güç olayına tam girmeden önce, uzak doğu felsefesi ve düşünce tarzının zaten çok eskilerde var olan “süpergüç” geliştirme konseptine değinmek istiyorum. Uzak doğunun çeşitli disiplinlerine aşina olanlar da bilir ki, yeterli ve doğru uygulanan konsantre meditasyonlar ve sabır sebatla varlığımızın bazı potansiyellerini açığa çıkarmak yada geliştimek mümkündür. Mesela yoga da buna kundalini denir; ve aslında yoganın esas amacı 8 basamağı geçip, yüksek bir tekamül seviyesine gelmek ve Samadhi seviyesi denen özgürleşme durmuna geçmektir. Bu süreçlerden geçerken de bedenimizde gizli bulunan evrim enerjisini (kundalini) uyandırıra-bileceğimiz, ve farketmediğimiz çeşitli potansiyellerimizi ve, veya Siddhi denilen paranormal yetenekleri ortaya çıkarabileceğimiz söylenir. Hatta gene yoga ile ilgili bir çok kaynakta, Siddhasana denen meditasyon pozisyonu ile gene bazı süper güçler kazanabileceğimiz söylenmektedir ve Hindu yogilerine göre ise ruhsal gelişmeyle edinilebilecek temel yetenekler şunlardır: Durugörü, telepati, zihin okuma, levitasyon, materyalizasyon, demateryalizasyon, ideoplasti (kriyashakti, zihinsel yolla maddeyi etkileyebilme), insanüstü dayanıklılık, ölüm anını bilme.  Ayrıca daha da ayrıntıya inersek;

  • Geçmişi, şimdiyi ve geleceği görebilme,
  • Sıcak ve soğuk gibi zıtlıklara müsama,
  • Başkalarının aklını okuma,
  • Maddenin beden içindeki tesirini kontrol etmek,
  • Herşeyden özgür olmak,
  • Açlık, sussuzlık ve diğer bedensel ihtiyaçlardan özgür olmak,
  • Çok uzaktaki şeyleri görmek ve, veya işitmek,
  • Bedeni atom seviyesine küçültmek yada sonsuz büyüklüğe çıkarmak,
  • Bedeni aşırı ağırlaştırmak yada tüy gibi hafifletmek,
  • Heryere seyahat edebilmek (Sanırım Astral seyahat gibi bir şey),
  • Bedeni teleport edebilme, yada astral yansıtma yapabilmek,
  • Her şekle girebilmek,
  • Başkalarının bedenlerine girebilmek
  • İstediği zaman ölebilmek,
  • Acı duymamak, her türlü acıdan kurtulmak
  • Hakikati, Kozmik ve ezoterik bilgileri öğrenme,
  • Mutlak hakimiyete sahip olmak ve herşeye üstün gelmek,

… vb gibi özel Siddhi yetenekler özel eğitim ve meditasyonlar ile geliştirilebildiği savılır. Sonuçta kültürler tarih boyunca etkileştiği için, öyle yada böyle, wuxia hikayeleride evrimleşirken, belki bu siddhi yeteneklerinden esinlenmiş olabilirler. Zaten yeni yada retro, biraz wuxia filmi izleyen herkes yukarıda saydığım yeteneklerinden en az bir kaçını bu filmlerde uygulanırken görmüşlerdir. Mesela bedeni aşırı ağırlaştırmak yada tüy gibi hafifletmek, Çin kültüründe olan Qinggong kavramı ile oldukça ilintilidir.

Şimdi, yukardaki girişten sonra, Wuxia edebiyatındaki (ve sinemasında ki) süper güçlere girebiliriz sanırım. Gene hatırlatmakta fayda var. Bu güçler batı çizgi roman yada muhtelif japon anime ve mangaları gibi karaktere hazırdan gelmiyor, yada miras kalmıyor. Belki çok çok az bir iki istisna dışında bu güçler ya kendi kendine meditasyonla yada bir ermiş bir ustanın eğitimiyle öğreniliyor. Gene nadir olmakla birlikte, usta kendi güçlerini yada bilgisini telepatik olarak öğrencisine aktarabiliyor. Ama bundan sonra bu güçleri verimli kullanabilmek tamamen öğrencinin sebat ve disiplini ile olabiliyor. Öğrenci, bir kere bu süper güçleri nası geliştirebileceğini öğrenince, elbette hemen kendini geliştirip, X-men vari yetenekleri kazanabiliyor. Bu ister DragonBall’daki gibi kamehala dalgası olsun, ister Fantazi büyücü edebiyatındaki gibi Büyücü vari güçler olsun, yada süperman gibi uçmak olsun… aklınıza gelen her çeşitten süper güçler geliştirilebiliyor. Ama elbette tarz bakımından batılı örneklerinden oldukça sıradışı ve farklı olabiliyorlar.

Mesela, Wuxia edebiyatında en çok gösterilen ve kullanılan “uçmak” da aslında tam “süperman” gibi uçmak değil, bir bakıma kuş gibi süzülerek uçmaktır. Daha evvel bahsettiğim gibi Qinggong‘da ustalaşan kişi, bedeninin bir bakıma bedeninin yoğunluğunu ayarlayabilip kendinin hafifleştirebiliyor. Böylece hava ile sanki aynı yoğunlukta olup ve sanki uçarcasına bir yerden bir yere süzülebiliyor yada çok ince ağaç dallarının üstünde, onları kırmadan durabiliyor. Bunu kafada daha iyi canlandırmak için, suya daldığınızı düşünün (scuba yada serbest dalış olsun), suyun içindeyken, yani ortam su iken, bedeniniz (ve aslında balık gibi diğer canlılar) hep uçuyormuş gibi “suda” asılı durur. Bunun nedeni bedeninizin yoğunluğu ile suyun yoğunluğunun birbirine oldukça yakın olmasıdır. Ama eğer kendinize ağırlık bağlarsanız, bu yoğunluğunuzu oldukça arttırır ve hemen dibe çökersiniz. Aynı mantıkla, eğer yoğunluğumuz hava ile yakın olsaydı, havada asılı durabilirdik. Elbette bu sadece bir varsayım, ama en azından fizik kuralları ile çelişmiyor. Ve Aslında yukarıda maddelerle sayılan tüm süper güçlerin, öyle yada böyle fizik kuralları ile hatta kuantum fiziğiyle mantıklı bir hipotezi yapılabilir. Ama elbette teoride açıklanabilen herşey pratikte de olabilir diye bir şey yok ne yazık ki.

Yada görece en çok kullanılanlardan biri olan, “maddeyi etkilemek”de oldukça havalı ve uygulama alanı oldukça geniş olan yeteneklerdendir. Bu yetenek genellikle kişinin kendi bedenine mutlak hükmetmesi şeklinde gelişebilir, ve mesela kişi zehirlendiği zaman zehrin etkisini geciktirebilir, azaltabilir, yada hatta olduğu gibi elemine edebilir. Bazen de bedendeki duyuları geliştirilip, keskin duyulara sahip olunabilir. Ayriyeten, Bedenimizdeki maddeden başka harici maddelere de uzaktan (telekinesis gibi) etki etmek, hatta patlamalar falan yaratmak da mümkündür burada (Akira mangasındaki gibi). Genellikle bu Wuxia’da, kılıcın (yada herhangi bir silahın) büyücü değneği yada asası gibi kullanılmasıyla, yada direk bedenden çıkan enerjiyle görsellik kazanabilir; ve bu şekilde savaşılıp büyük çevresel etkiler yaratılabilir. Mesela Avatar-Last air bender çizgifilmi bunun fiyakalı bir örneği olarak gösterilebilir.

Elbette bu saydığım örnekler buz dağının çok çok küçük bir kısmından ve en çok kullanılan yeteneklerden bahsediyor, ama dediğim gibi hikayeden hikayeye değişen oldukça geniş bir süper yetenek skalası vardır, ve bu sadece Wuxia ya özgü değil, uzak doğu edebiyatının bir çeşitlilik karakteristiğidir.

* Wuxia hakkında daha başka yazılar için; renklisheyler/wuxia-edebiyati-giris

evolution

One thought on “Wuxia Edebiyatındaki SüperGüçler

Leave a comment