Cooking with Dog – Japon Yemeklerinin Seyirlik Yapımı

Uzak doğu mutfaklarından Japon mutfağı hakkında hızlı ve sistematik bir fikir edinmek istiyorsanız, Youtube ‘daki bu kanal tam size göre. Yanında hanım hanımcık oturan sevimli köpeği ile Japon mutfağının belli başlı yemeklerinin yapılışını gösteren Bayanın videolarından oluşan bu kanal, Japon yemeklerini tanıttığı gibi, eminim yemek yapma pratiği ve teknikleri hakkında da ufkunuzu açacaktır. Aşağıda favori yemek tariflerinin linklerini veriyorum, resimlere tıklamanız yeterli. Ayrıca siz de yandaki resme tıklayarak kendi keşfinizi yapabilirsiniz. Ne yazık ki, anlatım ingilizce, ama anlaşılmayacak bir şey yok, her şey görüntülerden anlaşılabilir …

Sukiyaki (Güveçte Japon bifteği); Bu yemek japonların en favori ve lezzetli yemekleri arasındadır. Temel olarak, yemek masasında bir yandan sohbet ederken bir yandan da bir güveç içerisinde ince dilimlenmiş dana etinin diğer malzemeler ile birlikte yavaş yavaş pişmesi şeklinde olur. Güveç piştikten sonra, çubuklarla alınan güveç elemanları, isteğe göre, çiğ yumurtaya batırılıp yenebilir.

Oden (Güveçte Japon çeşnisi); Buda Japonların en sevdiği yemekler arasındadır. Sukiyaki’den farkı güveç içerisinde malzeme çeşitliliğinin çok daha fazla olmasıdır. İçerisinde ki malzeme çeşitliliği ise bölgeden bölgeye oldukça değişkenlik gösterir. Mesela Kansai bölgesinde daha baharatlı yapılır. Ama değişmeyen popüler içeriğide vardır; Daikon Turp, tofu, yumurta, patates, Lahana Yaprak, ıspanak..vb

Mizore Nabe (Çeşnili Balık Güveci); Bu yemek de bir çeşit oden gibidir ama balık ve deniz ürünleri daha fazla ağırlıktadır. Genellikle somon ve benzeri balık ürünleri yanında midye, karides, havuç, pırasa, mantar gibi çeşitli malzemeler bir güveç içerisinde ağır ağır pişer, ve sonra afiyetle yenir. Yemek bittikten sonra artan suyu ise, daha sonraki makarna, erişte yada mantı için kullanılabilir …

Temaki Suşi (Kornet suşi); Suşi’yi biliyoruzdur; özel pişmiş prinç lapası ile birlikte süslü bir şekilde sunulan çiğ balık olayı. Sunuluş şekline göre bir çok çeşidi vardır, mesela içine konulan malzemeleri ile birlikte yosun yapraklarının elde konik bir şekilde kıvrılmasına Temaki suşi denir. Açıkçası en pratik suşi çeşididir. Video’da görüldüğü gibi malzemeler ortaya hazırlanıp, sonra basitçe kıvrılır ve yenir.

Shabu-Shabu (Az haşlanmış güveç bifteği); Bu yemek de sukiyakiye benzer, ama ondan daha tuzlu, ve daha az tatlıdır, ve ayrıca asıl kökeni Çindir. Genellikle kış yemeği olarak bilinir ama yılın tüm zamanlarında da yenmektedir. Shabu-Shabu ismi ise, etin pişerken çıkardığı sesin etkisinden türetilmiştir (hani fokur fokur der gibi). Sukiyaki ile birlikte en popüler yemekler arasında yer alır.

Kaisendon (Pilav üstü çiğ balık); Bildiğiniz gibi, taze olduğu sürece çiğ balığı rahatlıkla yiyebiliriz. Ve uzak doğuda çiğ balık, suşi dışında da oldukça yaygın olarak kullanılır. Bu yemek de ise güveçte haşlanmış prinç üzerine saşimi (yani çiğ balık) sunuluyor. Çiğ balıkla birlikte, zencefil, taze soğan, ince dilim salatalık, ve benzeri yeşilliklerle de garnitür vari süslemeler yapılabilir.

Tokiyaki (Ahtapot topları); Bu da en popüler ve aynı zamanda en eğlenceli japon yemeklerinden biridir. Videoda görülen özel pişirme tavası kullanılarak, haşlanmış ahtapot parçaları, bir tür omlet sıvısı içinde, yuvarlak olacak şekilde pişirilir, ve sonra üzerine çeşitli sos yada garnitürle servis yapılır. Tercihe göre ahtapot yerine, sosis, tavuk yada dana eti de kullanılabilir.

Onigiri (Dolgulu pirinç lapası topları); Aslında bizim geleneksel içli köfte benzeri bir yemektir, ama onigiri’de pilav kısmı daha bol, içi ise görece daha azdır. Hatta bazen sade prinç lapası topları şeklinde yapılır. Toplar isteğe göre şekil verildikten (top yada üçgen ..vb) sonra, keyfe göre ya kızartılır, ya da yosun yaprakları ile çevresi sarılır. İçine somon, dana eti gibi etler konulur.

Ramen (fiyakalı japon erişte kasesi :P); Aslında dolgun bir et parçası ile birlikte sunulan çin usulü erişte çorbasıdır. Ama çorba suyunun özel olarak hazırlanması ve et için domuz kaburgası kullanılması, bu yemeği daha lezzetli ve efsanevi yapar. Uzak doğuda bu yemeğin yapılışı çok ciddiye alınır (hatta çeşitli filmlere bile konu olmuştur). Ama müslüman versiyonda, başka tür etler kullanılabilir.

Nabeyaki Udon (Güveçte karışık erişte); Udon erişte çorbasıdır, ve nabe ise güveç demektir; Yani kelime anlamı güveçte erişte çorbasıdır. Udon (yani erişte çorbası) uzakdoğuda oldukça yaygın bir yemek türüdür, ve bir çok çeşitlemesi yapılır. Bu videoda ise; jumbo karides, yumurta, mantar, soğan … ve nice malzemelerle, güveçte karışık bir tür erişte çorbası yapımı gösterilmektedir.

Gyodon (Pilav üstü et); Tam çevirisi (dana) et kasesidir. İnce dilim daha et parçalarının tavada pişirilip, soğanla sote edilmesinde sonra, buharda (yada makinada) pişmiş prinç üzerine konmasında ibarettir. İsteğe göre alakok (yani kayısı kıvamında) haşlanmış yumurta ile servis edilir. Görüldüğü gibi, Uzak doğu mutfağında, damak tadımıza en yakın yemek türü arasında sayılır.

Bento (Yemek kutusu); Japon mutfağında bayağı yaygın olan ve göze hoş gelecek şekilde hazırlanan yemek kutularıdır. Bu kutular genellikle öğle öğünü için hazırlanırlar. Hazırlanışları ve yemeklerin birbiri ile kompozisyonları göze oldukça hoş gelen, hatta neredeyse sanat sayılabilecek bir uğraştır. Genellikle heykel yada resim gibi hazırlanır, ve yemeklere şirin suratlar yapılır. 7’den 70’şe  herkes ilgilidir.

Nikuman (Buharda pişmiş et çörekleri); Aslında bu yemek Çin kökenlidir, ama Japonya’da da yaygın olarak yenir. Bu yemek için, Uzak doğuda et olarak domuz eti kullanılır, ama müslüman versiyonunda tavuk, hindi, yada dana  eti gibi değişik et türleriyle de hazırlanabilir. Ayırca buharda pişirmek için özel tencereye gereksinim olabileceği gibi, bermari gibi yaratıcı çözümlerde üretilebilir !

Ichigo Daifuku (Çilekli tatlı topu); Çilek ve kırmızı fasulye ezmesi gibi malzemelerin etrafına, bir tür tatlı pirinç hamuru olan mochi‘nin sarılmasıyla yapılan tatlı türüdür. Daifuku’nun sözlük anlamı “büyük şans” demektir. Genelde beyaz olmakla birlikte, değişik renklerde de olabilirler. Daifuku ile birlikte Mochi de tek başına yenebilen ve Japonya’da oldukça popüler olan bir tatlıdır.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s